Een sollicitatiegesprek kan toekomstbepalend zijn. Zorg daarom dat u altijd goed voor de dag komt én goed voorbereid bent.


Draag gepaste kleding en neem uw CV, motivatiebrief en diploma’s mee. Daarnaast barst het internet van de tips voor een goed sollicitatiegesprek, maar hier vindt u mijn selectie:

1. Maak (echt) contact tijdens een ontspannen opening
Neem de tijd om in het begin even aan elkaar te wennen. Er is u bij aankomst misschien wel iets opgevallen aan het gebouw of de inrichting. Hangt er een leuk schilderij aan de muur? Maak er een losse opmerking over. Mocht dat niet lukken, kunt u bijvoorbeeld iets zeggen over de locatie, de streek of desnoods de bereikbaarheid. Dat zijn altijd fijne ‘ijsbrekers’.

2. Let op uw lichaamstaal
Nog voor u een woord gezegd heeft, laat u al iets weten over uzelf. Lichaamstaal is essentieel tijdens een sollicitatiegesprek. Een paar kleine tips: Sta stevig op de grond, zorg voor een rechte rug, geef een stevige hand maar knijp uw gesprekspartner niet fijn, ontspan en neem een open houding aan.

3. Laat zien dat u zich heeft ingeleefd in de baan
Werkgevers willen graag weten in hoeverre u zich verdiept heeft in de baan. Geef dit tijdens het gesprek duidelijk aan. Heeft u mensen gebeld, beurzen bezocht of andere dingen uitgezocht? Laat het dan vooral weten. Zorg dat u van tevoren voorbeelden paraat heeft en kijk of u die in het gesprek naar voren kunt brengen.

4. Heb lef en stel ‘baanbrekende’ vragen
De vragen die u tijdens het sollicitatiegesprek stelt, mogen best een beetje ‘op het randje’ zijn. Hiermee kunt u de werkgever verrassen en zorgen dat hij of zij u niet snel vergeet. Vraag ook kort voor het einde van het gesprek of de werkgever genoeg weet, of dat u nog iets zou kunnen aanvullen. Zo geeft u de werkgever de kans om eventueel (nog) niet behandelde onderwerpen aan te halen.

5. Stel eerst vragen voor u over uzelf begint
Vaak gaat het precies andersom in een sollicitatiegesprek, maar begin eens met wat vragen voor de werkgever. U kunt pas echt goed vertellen over uw ervaringen en talenten als u alle info hebt verzameld. Zo houdt u uw ‘troefkaarten’ nog even in handen in plaats van deze direct op tafel te gooien.

6. Vraag hoe de werkgever het gesprek heeft ervaren
Het is altijd fijn om te weten hoe uw gesprekspartner het sollicitatiegesprek heeft ervaren. Zo gaat u ook niet met valse verwachtingen naar huis. Ook geeft dit aan dat u ‘lef’ heeft om dit te vragen, wat alleen maar positief overkomt.

Vraag meer informatie aan