Vaak is is het heel prettig om volgens vaste patronen te handelen: zonder erover na te denken, doet u automatisch al van alles. Toch is het in nieuwe situaties, bij sollicitaties bijvoorbeeld, vaak beter om van deze patronen los te komen.

Oefen daar alvast mee in uw dagelijkse bezigheden. Dat kan zelfs door de gewoonste zaken eens anders aan te pakken. Verras uzelf, doe eens iets geks om uit die dagelijkse ‘sleur’ te komen. Hieronder vindt u vier korte voorbeelden, maar u kunt ze natuurlijk ook helemaal zelf verzinnen:

1. Loop voor het ontbijt een kwartiertje buiten rond, ongeacht het weer. Groet iedereen onderweg, of u ze nu kent of niet. ‘Goedemorgen!’ Doe dat een week lang en noteer wat u opvalt.

2. Schrijf elke dag op welk gedrag van uzelf een goed gevoel opleverde, een hele week lang. Wat valt op?

3. Vraag uw vrienden drie goede eigenschappen op te noemen en drie ontwikkelpunten. Van de eerste drie kunt u lekker genieten, de andere drie zijn aanleiding om eens uit dat patroon te stappen.

4. Neem in het verkeer eens een andere route. Kijk eens om u heen, in plaats van dat u probeert zo snel mogelijk van A naar B te komen.

Vraag meer informatie aan