Wat bereik je met creatief solliciteren?

Tegenwoordig is het belangrijk om een diploma te hebben. Je hoort het iedereen zeggen en je ziet steeds meer mensen teruggaan naar school. Na veel bloed, zweet en tranen heb je eindelijk je diploma. Een stuk papier dat je grijze haren heeft bezorgd, een slechte huid en je misschien zelfs in de schuld heeft gewerkt. Maar hey! Het was het compleet waard, want je krijgt toch een goede baan. Of niet?

Diploma + sollicitatie = baan?

Als je aan de opleiding van je dromen begint, sta je nog sterk in je schoenen. Je hebt veel energie en je gaat er helemaal voor. Tijdens je studiejaren besef je je hoe weinig geld je hebt en hoe groot je studieschuld wordt, maar dat maakt niet uit. Uiteindelijk heb je met diploma een goede baan. Dus niet, want dit is geen perfecte wereld. Het is de échte wereld. Je hebt geen baangarantie en je moet beginnen met solliciteren. Het solliciteren loopt alles behalve goed, want iedereen wil ervaring.

Afgestudeerd met vier jaar ervaring

Alle bedrijven willen personeel hebben met ervaring. Hoe kom je aan die ervaring als je net klaar bent met studeren? Veel onder ons denken “nou, dan ga ik liegen”. Is dat wel zo slim? Je begint een lange werkrelatie met een leugen. Het beste is om eerlijk te blijven, aangezien dat het minste stress geeft en je niet zo snel een burn-out krijgt.

Met je hoofd boven het maaiveld

De werkgever krijgt heel veel sollicitanten binnen, maar wat maakt jou nu anders? Gerjan Apeldoorn heeft hier zijn werk van gemaakt. Hij laat je zien hoe je met je hoofd boven het maaiveld uitsteekt en opvalt. Een paar tips van Gerjan zijn o.a.: Bel altijd voordat je je CV opstuurt. Hierdoor creëer je een band met de nieuwe werkgever. Mocht het niet lukken om hem/haar telefonisch te bereiken, wees dan vooral creatief! Doe je CV in een pizzadoos en bezorg hem aan de deur. Maak in plaats van een CV een CF. Curriculum Future, zet hier je toekomst plannen in en laat de werkgever zien wat je plannen voor de toekomst zijn.

Pizza met extra CV

Zelf heb ik de methode van de pizzadoos geprobeerd. Na mijn studie kreeg ik geen baan, mijn netwerk kon mij ook niet hierbij helpen. Na maanden een rot baantje te doen en niet vooruit te komen ging ik het pad van depressiviteit in. Vervolgens tijdens de Nationale Carrièrebeurs (in Amsterdam, Nederland), heb ik de lezing van Gerjan Apeldoorn bijgewoond. Het was een openbaring en ik heb een pizzadoos genomen en mijn CV, dat ik in de huisstijl van het desbetreffende bedrijf heb gemaakt, erin gelegd. Om een lang verhaal kort te maken, ze waren zeer onder de indruk en ik heb de baan gekregen!

Wees creatief

Mijn advies aan iedereen die het niet ziet zitten en geen baan kan vinden, neem de tijd! Denk creatief, gebruik de huisstijl, bel ze op en doe nog meer gekke dingen. Als het bedrijf ziet hoe graag je ze wilt hebben, dan willen ze jou nog meer.

Geef een reactie

You must be logged in to post a comment